Specjalistyczny ośrodek pomocy psychologicznej, psychoterapeutycznej i psychiatrycznej.

Dieta w chorobie Parkinsona

Podstawą leczenia choroby Parkinsona jest zażywanie leków, które mają zwiększyć stężenie dopaminy brakującej w mózgu. Nie należy jednak zapominać o diecie, która z kilku powodów ma bardzo istotne znaczenie u osób cierpiących na chorobę Parkinsona.

Dieta w chorobie Parkinsona – znaczenie

Po pierwsze dieta, a szczególnie zawartość białka w spożywanych pokarmach może wpływać na wchłanianie niektórych leków przeciwparkinsonowskich. Wchłanianie lewodopy – podstawowego leku stosowanego w leczeniu tej choroby – może się zmniejszać na skutek jednoczesnego spożycia posiłku bogatego w białko. To zjawisko ma szczególne znaczenie u chorych z zawansowaną chorobą Parkinsona, gdzie nawet niewielkie wahania poziomu leku w organizmie przekładają się nasilenie objawów neurologicznych. W związku z powyższym zaleca się, aby leki zawierające lewodopę zażywane były 30 minut przed lub kilka godzin po posiłku.

Drugi powód, dla którego dieta jest ważna w chorobie Parkinsona to stosunkowo często występujące u tych osób zaparcia. Ich przyczyna jest złożona. Uważa się, że w ich powstawaniu może mieć znaczenie nieprawidłowe działanie tzw. autonomicznego układu nerwowego, tj. tej części układu nerwowego, która odpowiada za regulację pracy narządów wewnętrznych. Leczenie farmakologiczne stosowane w przypadku zaparć jest z reguły mało skuteczne, stąd istotne jest wykorzystanie metod niefarmakologicznych. Korzyść może przynieść dbałość o prawidłowe nawodnienie organizmu (spożywanie ok. 2 litrów płynów na dobę) oraz stosowanie pokarmów bogatych w błonnik (owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo, otręby, kasze, orzechy). W leczeniu zaparć ważna też jest odpowiednia ilość aktywności fizycznej. Mimo występujących w tej chorobie zaburzeń ruchowych takich jak spowolnienie ruchowe, zaburzenia chodu i upadki, zaleca się regularną aktywność fizyczną, która z jednej strony jest korzystna z punktu widzenia podtrzymywania sprawności ruchowej, ale także poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza nasilenie zaparć.

Opracował lek. med. Krzysztof Banaszkiewicz

Przeczytaj również:
HERBATA – pić czy nie pić?
HERBATA – pić czy nie pić?
21 kwietnia 2022

Herbata – ulubiony napój Polaków Statystyki mówią, że przeciętny Polak w ciągu roku spożywa ponad pół kilograma herbaty, niestety najczęściej sięgamy po tę... »

Choroba Parkinsona i upadki
Choroba Parkinsona i upadki
30 października 2021

Jednym z podstawowych objawów choroby Parkinsona są zaburzenia chodu oraz postawy ciała. Na te pierwsze składają się: chód drobnymi krokami z szuraniem stopami... »

Objawy zaawansowanej choroby Parkinsona
Objawy zaawansowanej choroby Parkinsona
28 października 2021

W zaawansowanej chorobie Parkinsona oprócz typowych objawów ruchowych w postaci spowolnienia ruchowego, sztywności mięśni, drżenia i zaburzeń chodu pojawić się... »

Dane do przelewu krajowego:

NZOZ Centrum Dobrej Terapii
ul. Zygmunta Miłkowskiego 9/U3, 30-349 Kraków

Nr rachunku bankowego:
96 8112 0008 0008 9281 2000 0010

Dane do przelewu zagranicznego w EUR:

NZOZ Centrum Dobrej Terapii
ul. Zygmunta Miłkowskiego 9/U3, 30-349 Kraków

Nr rachunku bankowego:
62 8112 0008 0008 9281 2000 0040

Bank Spółdzielczy w Brzeźnicy
ul. Kalwaryjska 5, 34-114 Brzeźnica

Dane do przelewu zagranicznego w USD:

NZOZ Centrum Dobrej Terapii
ul. Zygmunta Miłkowskiego 9/U3, 30-349 Kraków

Nr rachunku bankowego:
83 8112 0008 0008 9281 2000 0050

Bank Spółdzielczy w Brzeźnicy
ul. Kalwaryjska 5, 34-114 Brzeźnica